maanantai 3. huhtikuuta 2017

Tekstikatkelma

Haaste maanantaille 3.4.2017 on tekstikatkelma:

"Yleinen kansanhuvi aprillauksesta kehittyi Ranskassa 1500-luvulla. Ranskalaiset siirsivät 1500-luvun lopulla vuoden vaihtumisen huhtikuusta tammikuuhun. Maalaisille muutos oli vaikea. Heitä pilkattiin nimellä poisson d’Avril huhtikuun kala, kun he viettivät uudenvuoden juhliaan vanhaan tapaan huhtikuussa."

(Lähde: http://www.kotus.fi/nyt/kolumnit/kielikuvastin_(2006_2008)/aprillia_aprillia_syo_sillia_juo_kuravetta_paalle)

3 kommenttia:

 1. Huhtikuussa kala uiskenteli rauhassa järvessään ja nautti aaltojen liplatuksesta. Sitä ei pahemmin hetkauttanut vuoden siirtely ajankohdasta toiseen. Ihmisten metkut vaikuttivat kalan elämään vain siten, että joskus tapasivat härnätä sitä laittamalla koukkuihin kaikenlaista herkkua. Mutta kala oli aloittanut tiukan dieetin, eikä mato tai leipätaikina varsinkaan sitä saanut lankeamaan. Ei ainakaan vielä huhtikuussa. Kesähelteillä meno saattaisi jo muuttua. Kerran aiempana vuonna kala oli juuttunut koukkuun ja potkiskellut itsensä työläästi irti. Sen poski oli hötäkässä ratkennut, mutta suomut kasvoivat paikoilleen. Joten kala tuumasi, että ihan terveyssyistä oli tarpeen jäädä dieetille ja tyytyä vesikirppuihin. Levää se nautiskeli joskus palanpainikkeeksi ja joi tietenkin pelkkää vettä.

  VastaaPoista
 2. Vai sillä viisiin. Nyt senkin tiedän. En ole koskaan tajunnut, miten valehtelu ja kalat liittyvät toisiinsa, saati kuraveden juominen. Luultavasti olen kuitenkin ihmetellyt asiaa edes vähän. Aprillipäivä on kauhea päivä. Ei minua useinkaan mitenkään ilkeästi aprillata, mutta onnistun silti nolaamaan itseni uskomalla jokaiseen valeeseen tai epäilemällä valeeksi mitä sattuu. Kun juhlapäivä on saanut alkunsa pilkkauksesta, ei ihmekään, ettei se ole kiva. Tämä vuosi oli poikkeus. Pysyttelin tiiviisti sisällä, en kommentoinut mitään missään somessa, eikä kukaan soittanut minulle. Niin säästyin aprillaukselta, eikä huono onni toivottavasti pinttynyt nahkaani koko ensi vuodeksi. Tai ehkä huijatuksi tulemisen aprillipäivänä onkin tarkoitus suojata pahemmilta huijauksilta myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opettavainen tarina!:) Kannattaa eristäytyä huhtikuun ensimmäisenä.xD

   Poista

Liitä kommenttiin:
- haastetekstisi
tai
- linkki oman blogisi haastepostaukseen

Voit mieluusti myös kommentoida muiden osallistujien tekstejä.:)